Φρίκη στο Μάντσεστερ: 22 νεκροί από έκρηξη στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε

Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά κοντά στην έξοδο του συναυλιακού χώρου. Η βόμβα είχε καρφιά, βίδες και μπουλόνια για να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

Τουλάχιστον 22  άτομα σκοτώθηκαν σε μια έκρηξη στην αγγλική πόλη Μάντσεστερ χθες όπου η αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε είχε συναυλία, και δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ανώνυμα ότι υπάρχει υποψία να επρόκειτο για επεισόδιο με βομβιστή αυτοκτονίας.

Η βρετανική αστυνομία είπε ότι το επεισόδιο, στο οποίο τραυματίστηκαν τουλάχιστον 59  άτομα, αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό επεισόδιο. Η Αστυνομία της Περιοχής Μάντσεστερ ολοκλήρωσε μια ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο αντικείμενο αρκετές ώρες μετά την έκρηξη, και αργότερα δήλωσε ότι ήταν ρούχα που είχαν εγκαταληφθεί κοντά στο στάδιο.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ είπε ότι απάντησε σε αναφορές για έκρηξη που έγινε στην είσοδο του σταδίου, που έχει χωρητικότητα 21.000 ατόμων, λίγο μετά τις 10:35 μ.μ. τοπικής ώρας χθες (00:35 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα). Το ακροατήριο στη συναυλία περιελάμβανε και πολλά παιδιά.

Εάν το επεισόδιο αποδειχθεί τρομοκρατική επίθεση, θα αποτελέσει την πιό αιματηρή επίθεση από μαχητές στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές αυτοκτονίες σε μεταφορικά μέσα του Λονδίνου.

Η έκρηξη στο Μάντσεστερ έγινε δυόμιση εβδομάδες πριν τις εκλογές τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Ένας μάρτυρας ο οποίος παρακολούθησε τη συναυλία είπε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη ενώ έφευγε από το στάδιο, που ακολούθησαν ουρλιαχτά και ποδοβολητό από χιλιάδες άτομα εν φυγή από το κτίριο. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνονται θεατές, μεταξύ των πολλοί νέοι, να τρέχουν προς τα έξω.

https://www.youtube.com/watch?v=k1G_OwBjWjk

“Προχωρούσαμε προς την έξοδο και όταν είμασταν ακριβώς στην πόρτα υπήρξε μια τεράστια έκρηξη και όλοι αρχίσαν να φωνάζουν”, είπε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν, στο πρακτορείο Reuters. “Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν”, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της Αριάνα Γκράντε, 23, είπε ότι η τραγουδίστρια ήταν “εντάξει”.

Η Αρένα του Μάντσεστερ, το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο στην Ευρώπη, άνοιξε το 1995 και αποτελεί δημοφιλή χώρο για συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

Η Βρετανία βρίσκεται στην δεύτερη πιό επείγουσα κλίμακα συναγερμού, με μεγάλη πιθανότητα επιθέσεων από μαχητές, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας έχει πει ότι συλλαμβάνει σχεδόν ένα άτομο την ημέρα με την υποψία τρομοκρατίας.

Τον Μάρτιο, ένας βρετανός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ έπεσε με ένα όχημα σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα προτού μαχαιρώσει και σκοτώσει έναν αστυνομικό και σκοτωθεί από την αστυνομία.

Δηλώσεις της πρωθυπουργού Τ. Μέι
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε το επεισόδιο “αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση”, σε δήλωσή της, και πρόσθεσε ότι “όλες μας οι σκέψεις βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί”.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι Συντηρητικοί του κόμματος της Μέι αποφάσισαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. “Μία πηγή των Τόρις (Συντηρητικών), μιλώντας στην Ένωση Τύπου (πρακτορείο ειδήσεων) είπε ότι η εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές της πρωθυπουργού έχει ανασταλεί”, μετέδωσε το Sky News.

Συγκλονισμένη η Αριάνα Γκράντε
Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter: “Είμαι συγκλονισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου. Λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια.”

Κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι του Μάντσεστερ
Όπως γίνεται γνωστό από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κάτοικοι στο Μάντσεστερ έχουν κινητοποιηθεί μετά την αιματηρή έκρηξη στο στάδιο και προσφέρουν την βοήθεια τους, για την μεταφορά τραυματιών.

Ο σταθμός του μετρό Βικτόρια που βρίσκεται στην περιοχή έκλεισε αμέσως μετά την έκρηξη κι αναμένεται να παραμείνει κλειστός στη διάρκεια της ημέρας, με πολλούς ανθρώπους να παραμένουν στα κεντρικά σημεία της περιοχής, χωρίς να μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 21.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά και έφηβοι ήταν στη συναυλία. Οι κάτοικοι της περιοχής προσφέρουν υπνοδωμάτια, τσάι, αλλά και μέσα μεταφοράς (#roomformanchester) μέσω twitter. Παράλληλα, οδηγοί ταξί μεταφέρουν δωρεάν ανθρώπους σε διάφορα σημεία της πόλης.

https://www.youtube.com/watch?v=ddxPJKegLdA

60 ασθενοφόρα 
Τουλάχιστον 60 ασθενοφόρα έφτασαν στο στάδιο που έγινε η έκρηξη στο Μάντσεστερ, μεταφέροντας τραυματίες σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής (North West Ambulance Services).

Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο για 59 τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ αρκετοί τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο της έκρηξης.

Από την πλευρά της, η αστυνομία επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν 22  νεκροί, και περίπου 59 τραυματίες.

Υπό τον πλήρη έλεγχο της αστυνομίας έχει τεθεί νοσοκομείο στο Μάντσεστερ
Υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο έχει τεθεί νοσοκομείο του Μάντσεστερ ( Manchester Royal Ιnfirmary -MRI) στο οποίο έχουν μεταφερθεί μερικοί από τους τραυματίες της αιματηρής έκρηξης που έγινε στο στάδιο του Μάντσεστερ.

Το τμήμα επειγόντων περιστατικών του αναφερόμενου νοσοκομείου βρίσκεται υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο με μέλη του προσωπικού να δηλώνουν ότι έχει μετατραπεί σε “σκηνή εγκλήματος” σχολιάζοντας την αυξημένη αστυνομική παρουσία των ειδικών ιατροδικαστικών υπηρεσιών που συλλέγουν στοιχεία για την έκρηξη.

Παράλληλα, αστυνομικοί εφαρμόζουν μέτρα ασφάλειας στις εισόδους του νοσοκομείου, ενώ έχουν τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες έκτακτης ανάγκης που απαγορεύουν την είσοδο.

Τα πρώτα ασθενοφόρα άρχισαν να φτάνουν γύρω στα μεσάνυχτα τοπική ώρα, ενώ όλοι οι ασθενείς που δεν είχαν σχέση με την έκρηξη, είχαν απομακρυνθεί από τους ειδικούς χώρους υποδοχής του νοσοκομείου.

Στη διάρκεια της νύχτας συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών κατέφθαναν στο νοσοκομείο, προκειμένου να μάθουν για τους αγαπημένους τους, καθώς τους έψαχναν μόλις έγινε γνωστή η τραγική είδηση.

Αυξημένη θα είναι σήμερα η παρουσία αστυνομικών, αλλά και στρατιωτών
Οι βρετανικές αστυνομικές αρχές ανακοινώνουν ότι θα υπάρχει αυξημένη παρουσία αστυνομικών, αλλά και στρατιωτών στους δρόμους του Μάντσεστερ, μετά την χθεσινοβραδινή αιματηρή έκρηξη που έγινε στο στάδιο της πόλης.

Αστυνομικοί θα περιπολούν σε κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπως επίσης και στα τρένα, ενώ η εφαρμογή των μέτρων επεκτείνεται και σε ολόκληρη την Βρετανία.

Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να έχουν αυξημένη την προσοχή τους και να αναφέρουν οποιαδήποτε συμπεριφορά θα θεωρήσουν ύποπτη.

Μέχρι νεωτέρας, η αστυνομία αντιμετωπίζει την αιματηρή έκρηξη ως ύποπτη τρομοκρατική ενέργεια, ενώ κλειστός θα παραμείνει σήμερα και ο υπόγειος σταθμός Βικτόρια, στο Μάντσεστερ.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss